Opdracht 3: Literair evenement (Boekenbeurs)

A. Uitgeverij

Een stand die me meteen opviel op de Boekenbeurs was die van Uitgeverij Manteau. Het is niet onlogisch dat mijn aandacht meteen getrokken werd door de uitgever. Er zat immers een man in een middeleeuws ridderharnas als vertegenwoordiger. Een blikvanger die zijn werk meer dan goed deed. Nog leuker was het om te merken dat de ridder meer was dan slechts een aandachtstrekker, hij was ook een weerspiegeling van het boekenaanbod van Manteau.
De hele stand was gevuld met historische verhalen. Er waren uiteraard nog andere boeken te vinden, maar de focus lag in mijn ogen op het verleden. Voor mij als geschiedenisfanaat én boekenliefhebber was het een paradijselijk standje. Bijgevolg kreeg ik het gevoel dat het imago van Manteau voornamelijk te maken heeft met educatieve romans. Er waren wel wat encyclopedieën en wetenschappelijke boeken te vinden maar het merendeel bestond uit romans. Ondanks de educatieve nadruk biedt de uitgeverij dus ook een heel assortiment aan voor de eerder neutrale lezer. Hiermee bedoel ik dat iemand die geen interesse heeft in geschiedenis of andere wetenschappen, toch wat interessants zal weten te vinden.
Tot mijn lichtelijke verbazing zag ik bij de stand ook heel wat (voor mij) bekende boeken zoals ‘Het Achterhuis’ of ‘Een kleine geschiedenis van de wereld’ van E.H. Gombrich. Daarnaast viel me een opmerkelijke hoeveelheid aan boeken die gewijd zijn aan de wereldoorlogen op.


                 


Er waren een paar boeken die mijn blik bleven vast houden. Het scheelde niet veel of ik had een fortuin uitgegeven aan de prachtige werken die er stonden. De boeken over Napoleon zijn er een voorbeeld van. Het is de geschiedenisliefhebber in me die hunkerde naar Napoleon als onderwerp maar daarnaast vond ik de covers opvallend en erg mooi.
Dat is iets wat gold voor de gehele stand. Bijna alle boeken waren voorzien van opvallande en veelal mooie covers. Dat is zeker een sterk handelsmerk van Uitgeverij Manteau. 

 

B. Lezing

Samen met twee medestudenten woonde ik op 4/11/2016 om 14:30 de voorstelling ‘Adrenaline’ bij. Het was een lezing over thema’s als cultuur, maatschappij, opvoeding en  gezondheid. Maar het hoofdthema was voornamelijk de druk van de huidige maatschappij en gevolgen zoals een burn-out. De moderator van de lezing was Catherine Ongenae. De gasten waren Elke Geraerts, Veerle Valaert & Yasmine De Conicnk en Ignaas Devisch; twee individuele auteurs en één schrijversduo. Allen hadden een boek geschreven over het onderwerp van de voorstelling. Dit leidde tot interessante ideeën die naar voren kwamen. Zo heb ik een quote van Elke Geraerts onthouden: “Durf anders te kijken”. Een reactie van haar op de huidige maatschappij.
Om heel eerlijk te zijn was de gespreksstof jammer genoeg het enige aan de lezing dat interessant te noemen was. Ik kreeg het onaangename gevoel dat alles op een verkeerde manier voorbereid was. Het debat leek onder de gastauteurs wel wat voorbereid, maar er leek geen echte voorbereiding naar het publiek toe te zijn gemaakt. Wij als toeschouwers vielen volledig buiten het debat. Er was geen mooie interactie tussen het publiek en diegenen op het podium. Dat zorgde voor een sfeer die ik jammer genoeg als ‘saai’ omschrijf. Af en toe leek er zelfs een auteur die niet aan het woord was een beetje voor zich uit te staren en af te dwalen. Ik denk dat het zaken zijn die mij persoonlijk meer opvielen dan anderen. Maar als ik een eerlijke mening moet vormen over het debat, moet ik er een negatieve geven. Ik denk dat er heel wat potentieel verborgen lag in de voorstelling, maar helaas is die interessante stof niet echt tot bloei kunnen komen vanwege de belemmerende organisatie.