Opdracht 6: Verwerkingsopdracht bij een Nederlandse roman

Zonderland, D. (1971). Knikkertje Lik. Het Spectrum.

Gekozen opdracht:
B. verhaal

4. Ontwerp een nieuwe omslag voor het boek, eventueel met een andere titel. Je motiveert in een doorlopende tekst van ca. 10 regels waarom je voor dit ontwerp gekozen hebt. Je schrijft ook een tekstje voor het achterplat.

 

Originele omslag (vijfde druk,1971.)

Eigen omslag, een poging tot meer trouw zijn aan het verhaal + een omslag die duidelijk maakt dat het om een kinderboek gaat.
(Focus op het concept, niet op mijn vrij belaberde tekenvaardigheid.)


 

Tekst achterplat:
De kleine Judocus krijgt op een avond onverwachts bezoek van een kleine muis genaamd Michiel. In ruil voor een tube tandpasta geeft Michiel een knikker aan Joducus. Een ruil die Michiel zich nog lang zal beklagen! Knikkertje Lik is immers geen gewone knikker; bij elke lik die Judocus er aan geeft, geeft Knikkertje Lik een nieuw geheim prijs!
Met de knikker op zak en Michiel aan zijn zijde trekt Judocus de wijde wereld rond, waarbij de bijzondere knikker hen telkens weer te hulp schiet. Toch heeft elk nieuw avontuur een bepaalde prijs. Zal Judocus er elke keer goed van afkomen?

Verantwoording omslagontwerp:
Allereerst heb ik nagedacht over de titel ‘Knikkertje Lik’. Hoewel ik aan het omslag wel wat wijzingen zou aanbrengen, leek het mij niet erg zinvol een nieuwe titel te verzinnen. Diegene die het boek nu heeft is simpel en tegelijkertijd trouw aan het verhaal. Iemand die een blik op het boek werpt, zal volgens een logische redenering begrijpen dat er in het verhaal een rol weggelegd is voor een bijzondere knikker. Tegelijkertijd heeft de titel toch nog iets mysterieus waardoor de interesse van een potentiële lezer gewekt zal worden.

Het omslag van de versie die ik heb daarentegen – de vijfde druk – zou nog wat aanpassingen kunnen gebruiken. Op het huidige omslag is een foto van een muis bij een knikker te zien, met daarrond wat sterren. In principe is dit een simpele verwijzing naar Michiel, die aanvankelijk een muis is, die naast Knikkertje Lik staat. Het lijkt mij eerder een sfeerbeeld dan een werkelijke illustratie over het verhaal zelf. Michiel neemt voor het grootste deel van het verhaal echter een andere gedaante aan – hij is slechts even een muis – en Judocus die de hoofdrol heeft, is nergens te zien op de cover. Daarom heb ik gepoogd een omslag te tekenen die wat meer trouw is aan het plot. Mijn tekenvaardigheid is niet erg geschikt voor het ontwerpen van een omslag, maar het is het concept dat ik in mijn hoofd heb dat telt uiteraard. Ik heb er voor gekozen om in het midden van de omslag onderaan een rode knikker te tekenen, exact zoals de knikker beschreven wordt. Daarachter zie je Michiel in zijn muizengedaante. Een beetje verder is Judocus met de knikker in zijn hand te bespeuren en links van Judocus zie je Michiel als kat. Nog meer bovenaan heb ik een kleine selectie van andere personages – die talrijk aanwezig zijn in het verhaal – proberen te tekenen, zoals de Wijze van Antrim met zijn lange baard en de keizerlijke kip van Siam.
Op de achterkant van de nieuwe cover zou ik een simpele grote, witte knikker plaatsen. Wit omdat dit de kleur is die Knikkertje Lik aanneemt wanneer hij iets te zeggen heeft. In de knikker zelf komt dan de tekst van de achterflap.

Evaluatie van de opdracht:
Knikkertje Lik is een boek dat ik jaren geleden van mijn opa gekregen heb. Al dit tijd lag het in mijn boekenkast. Hoewel ik ondertussen 19 jaar ben en ik al lang uit kinderboekjes gegroeid ben, vond ik dat het toch tijd was om het eens te lezen. In het begin kwam het wat vreemd over – het is dan ook een kinderboek dat in de jaren ’70 of ’60 geschreven werd – maar na verder gelezen te hebben kon ik er zelfs als 19-jarige van genieten. De opdracht die ik erbij gekozen heb vond ik wel passen bij het boek zelf. Het is en al wat ouder kinderboek waarvan de omslag effectief wat aangepast kon worden. Daarnaast ben ik uit mezelf regelmatig alert bezig met de omslag van een boek wanneer ik het vast heb. Het is gewoonte geworden om me af en toe af te vragen of de omslag geschikt is en welke wijzigingen ik eventueel zou aanbrengen. De opdracht zelf vond ik dus leuk en een beetje vanzelfsprekend om te maken. Tegelijkertijd zette me het aan om het verhaal vanuit verschillende hoeken te bekijken zodat ik uiteindelijk kon besluiten vanuit welke hoek ik het beste een omslag kon bedenken. Ik werd aangezet om te denken over welke aspecten heb best naar voren kwamen en wat er van het verhaal bijvoorbeeld niet om de omslag mocht komen om zaken als spoilers enzovoort te voorkomen.
Ik vind het dus een leuke opdracht die zeker bewaard mag worden naar volgende jaren toe.
In eerste instantie lijkt het misschien op een knutselwerkje voor kinderen, maar onbewust wordt er toch veel over het boek nagedacht. Het is ook fijn om een keer wat creatieve uitspattingen los te laten gaan!